Na stabilnost kursa uticale mere Izvršnog odbora NBS

Bez autora
Oct 15 2012

Na jačanje dinara prema evru uticale su mere koje je jednoglasno doneo Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) kao kolektivni organ odlučivanja i ne postoje nikakva različita viđenja ili tumačenja između guvernera i njegovog rukovodećeg i stručnog tima, kako to pokušavaju da sugerišu neki mediji.Restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza na tržištu zbog odobravanja devizno indeksiranih subvencionisanih kredita, mere koje se odnose na obaveznu rezervu banaka, praćenje novčanih tokova i doziranje likvidnosti, doprineli su stabilizaciji deviznog kursa i jačanju dinara, pri čemu je NBS poslednji put na deviznom tržištu intervenisala početkom avgusta.

Na stabilnost kursa uticale mere Izvršnog odbora NBSNa jačanje dinara prema evru uticale su mere koje je jednoglasno doneo Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) kao kolektivni organ odlučivanja i ne postoje nikakva različita viđenja ili tumačenja između guvernera i njegovog rukovodećeg i stručnog tima, kako to pokušavaju da sugerišu neki mediji, navedeno je na sajtu NBS.

Restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza na tržištu zbog odobravanja devizno indeksiranih subvencionisanih kredita, mere koje se odnose na obaveznu rezervu banaka, praćenje novčanih tokova i doziranje likvidnosti, doprineli su stabilizaciji deviznog kursa i jačanju dinara, pri čemu je NBS poslednji put na deviznom tržištu intervenisala početkom avgusta.

NBS ističe da su pogrešne informacije nekih medija o povećanju obavezne rezerve. Obavezna rezerva nije povećana, već je izmenjena njena struktura u smeru povećanja dinarskog dela devizne obavezne rezerve, što je, između ostalog, povuklo određenu dinarsku likividnost koja je mogla biti usmerena ka deviznom tržištu.

NBS u saopštenju ističe da su apsurdne medijske insinuacije o “mogućim dojavama iz NBS učesnicima na tržištu o tome u kom smeru će ići kurs i intervencije” i podseća da je temeljniju analizu novčanih tokova na deviznom tržištu najavila upravo guverner Jorgovanka Tabaković. Cilj nije “istraga” i javno prozivanje banaka, već da se na osnovu takvog sagledavanja Izvršnom odboru pomogne da donosi mere monetarne politike i odluke o intervencijama na deviznom tržištu i njihovom obimu na način koji doprinosi stabilnosti deviznog kursa i racionalnom trošenju deviznih rezervi.

Banke jesu profitne organizacije, koje će, logično, težiti tome da devize kupe jeftinije, a prodaju skuplje, ali je dužnost NBS da svojim merama i preciznim doziranjem dinarske i devizne likvidnosti onemogući dugoročnije  stvaranje viška likvidnosti koji bi omogućio špekulativne igre na deviznom tržištu. NBS upravo to i čini odlukom o referentnoj kamatnoj stopi, izmenom strukture obavezne rezerve i drugim raspoloživim merama monetarnog regulisanja, ističe se u saopštenju.

Dinar nastavlja da jača

Dinar će sutra prema evru ojačati za 1,2 posto, pa će zvanični srednji kurs biti 111,1462 dinara za evro.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, jedan evro će koštati dinar i 36 para manje nego danas kada je evro vredeo 112,5069 dinara.

Dinar je na mesečnom nivou prema evru ojačao za 5,4 posto, dok je na godišnjem oslabio za 9,9 posto.

NBS je danas, da bi sprečila preveliko dnevno jačanje dinara, na Međubankaraskom deviznom tržištu kupila pet miliona evra. NBS je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala milijardu i 347,5 miliona evra kako bi podržala kurs dinara.

Indikativni kurs dinara prema američkom dolaru u ponedeljak popodne je iznosio 85,8471 dinara za jedan dolar i za 1,5 posto je jači nego u petak.

Dinar je prema američkoj valuti jači za 4,8 posto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem slabiji za 15,3 posto.

Od početka godine domaća valuta je u odnosu na zajedničku evropsku oslabila za 5,9 posto, a u odnosu na američku za 5,8 posto, dodaje se u saopštenju NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik